Technológiai egyveleg

2018. július 07. 09:00 - stripedcroc

Plex és felirat

Hosszú ideje használok már valami Media szervert otthon.

Könnyen, áttekinthetően ott a filmek, sorozatok listája, mostanság már akár családi képek videóké is. Egy helyen, átláthatóan, az előbbiek esetén borítóképpel és mindenféle hasznos információval. Szóval röviden jópofa és kényelmes.

Annó a Plex-et használtam média szerverként, de a mivel párommal együtt, megosztva, de külön-külön profillal használtuk, így a külön userek miatt (is) a havi díjas "Plexpass"-ra kellett előfizetnem. Egy idő után elkezdtem más alternatívák után nézni. De hiába... a végén csak az Emby maradt, így ezzel tettem próbát.
Az Emby előnye az alap Plex-hez képest számomra az ingyenes több user kezelése volt és a jobb felirat kezelése. A feliratokat azonnal tudta cserélni a videón, nem kellett pár másodperces ugrást sem elviselni. Sőt, ha a film/sorozat nevéhez nem is talált a szabályai szerint passzoló feliratot, akkor kézzel is lehetett keresni és a találatokból manuálisan választani.
Ez nagyon szimpatikus megoldás volt, hiába az Emby is csak az OpenSubtitles.org-on keresett, akkor is tudott vagy manuálisan ki lehetett választani az egzotikusabb videókhoz is egy-egy feliratot.

A problémát az Emby esetén inkább a stabilitása jelentette. Működött, minden rendben volt, de valahogy még is az az érzés kerített folyton hatalmába, hogy valahogy nem stabil. Működött természetesen a Chromecast használata is, ki is lehetett rá "küldeni" a videót, de a telefonról vezérlés is folyton akadozott. Volt, hogy bezárta a "control panel"-t az Android-os telefonom, volt hogy ott volt, de nem reagált semmire. Hiába raktam a telefonban a kivételek közé az Emby App-ot, ami azt jelentette, hogy folyton futhat a háttérben is. Valahogy mindig szétesett a kapcsolat/vezérlés egy idő után.

Néhány hét után előfizettem az Emby Premier-re is, hogy a telefonra is le tudjam menteni (letölteni - Sync) az adott filmet vagy sorozat részt, hogy offline, a mobil internet keret fogyasztása nélkül utazás közben is nézhessem... kiderült, hogy:

  • letöltés/sync esetén nem képes a feliratot is lementeni a videóhoz
  • mentéskor nem képes felismerni a szükséges minőséget és folyton "fel akarta konvertálni" a videót
  • mint utólag kiderült egy több évadból és extra részből álló sorozat pakk esetén összekeverte a részeket
    nem azt a címet írta és előnézeti képet tette a sorozat adott részéhez, mint ami valójában volt
    (bár mondjuk ezt lehet az extra részek okozták)

Ok-ok, működött de valahogy érezhetően döcögött az egész.
Így végül úgy döntöttem teszek egy újabb próbát a Plex-el és valahogy megoldást keresek a felirat problémára.

A cikk lényege pedig pont ez, az egyik lehetséges megoldás megmutatása. Csak kicsit elhúzódott a bevezető :)

Ezen Emby vs Plex vs felirat kálváriák után/közben találtam rá a SubZero Plex pluginra.
Telepítése nem egy nagy ördöngösség. Elvileg két mód van rá.

  • A Plex channel-ek (csatornáknál) listájából hozzá kell adni a rendszerhez
  • Kézzel a "sub-zero.bundle" ZIP csomagot le kell tölteni a github oldalról majd kicsomagolni a ZIP-et a plex plugin mappájába és újraindítani a média szervert (én ezt választottam hirtelen felindulásból :) )

Ez eddig nem tűnik nagyon bonyolultnak, ugye? :) Nem is az :)
A nehézséget nekem inkább a beállítása meg a "hogyan működik" megértése okozta inkább.

Hogyan lehet beállítani?
Bal oldalt a menüben (a kezdőképernyőn) lesz egy "Plugins" pont. Azon belül ott lesz a telepített Sub Zero is.

Itt a Sub-Zero logója fölé mozgatva az egeret megjelenik egy fogaskerék ikon. Erre az ikonra kattintva lehet beállítani a plugint.

Nálam az alábbi beállítással működik jelenleg.

Ezzel a beállítással még a különlegesebb formátumú videókhoz is talál feliratot. Ha mást nem is akkor legalább angolt, ami nekem már sok esetben elég :)

Ez a plugin mint a beállításokból is kitűnik már nem csak az OpenSubtitles.org-on, hanem a feliratok.info-n és a hosszupuskasub.com-on is keres.

A letöltött feliratokat a videók mellé teszi, így akár más program is tudja használni.

A plugin bekapcsolása után, nálam a nagyobb méretű média táron kb 30-60 percig is elmolyolt, mire a legtöbb videóhoz talált valamilyen feliratot. Amikhez még épp nem talált azokhoz néhány óránként újra és újra megpróbál letölteni. Ha épp nézem valamelyik sorozat részt, akkor az épp aktuális és a következő részhez is keres feliratot. Szóval van pár hasznos funkciója, jóval több mindent is tud, mint a Plex saját beépített agent-je.
Egyelőre úgy tűnik tudja azt hozni a Plex ezzel a Sub-Zero pluginnel, amit az Emby az alap feliratkezeléssel. Remélem ez hosszabb távon is így marad...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://techveleg.blog.hu/api/trackback/id/tr3714092291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcs Attila · http://twitter.com/szucs_attila 2022.01.03. 18:48:38

Én csak most találtam ezt meg, de neked még működik a feliratok.hu? Én belőttem, de nálam nem jelenik meg feliratok.hu-s verziója feliratoknak :(

stripedcroc 2022.01.04. 07:14:09

elég régi írás :D
már nem is foglalkozom nagyon a feliratokkal, gyakran megnézem egyszerűen angolul a filmet és kész :)

Mostanában meg áttértem a Jellyfin (jellyfin.org/) emby fork-ra. Ez legalább megy mindenhol, akár távolról mobilon is előfizetés nélkül. Ha meg valamiért nagyon kell a felirat, akkor letöltöm kézzel és bemásolom a film mellé.
Technológiai egyveleg
süti beállítások módosítása